top of page

Meidän kaikkien tulee edesauttaa vaalien onnistumisessa
Kuntavaalit siirretään.


Itse olen ollut jo jonkin aikaa huolissani siitä, miten turvataan karanteenissa ja eristyksissä oleville mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan - demokraattisen hallinnon kulmakiveä. Olin kuitenkin varma, että suomalaiset viranomaiset pystyvät löytämään hyviä ratkaisuja niin, että vaalit saataisiin pidettyä ajallaan.


Näin ei käynyt. Viranomaisten valmistautuminen näyttää epäonnistuneen.


Mutta syytä on kaikissa. Epidemian leviämisen estäminen on kiinni meistä kaikista. Jos ja kun taudin leviämistä ei saada kuriin, tulee eteemme tämänkaltaisia ongelmia.


Toisaalta on nyt pantava jäitä hattuun erilaisten salaliittoteorioiden suhteen. Vaalien siirto kahdella kuukaudella ei romuta yli 100-vuotiasta kunnallisdemokratiaamme.


Kuntavaaleja on 2000-luvulla siirretty jo kerran, kun ne siirrettiin huhtikuulle entisen lokakuun sijaan, jotta ehdokkaiden ei tarvitsisi värjötellä lokakuun sateissa vaalityötä tekemässä.


Toisen kerran niitä oltiin siirtämässä Sipilän hallituksen sote-uudistukseen liittyen. Tämä jäi toteutumatta, kun koko hanke kaatui.

Kummallakaan kerralla en muista, että olisi puhuttu demokratian romuttumisesta, vaikka erityisesti jälkimmäisellä kerralla kyse oli selkeästi poliittisesta ratkaisusta.


Nyt on tärkeää, että me kaikki teemme kaikkemme tartuntojen ja epidemian leviämisen estämiseksi. Se on nyt paras tapa varmistaa turvalliset vaalit.


bottom of page